Fizetős lett a Google Maps

A Google Maps 2018. július közepétől fizetős lett. További használatához minden esetben API kulcs regisztráció és Google Cloud Platform számlafiók nyitása szükséges.

A honlapokon, ahol Google térkép van, mostanában a következő hibaüzenet jelenik meg: “Ez az oldal nem tudja megfelelően betölteni a Google Térképet. Do you own this website?” A térkép “For development purposes only” felirattal látható a háttérben, sötétebb színben. Ennek oka, hogy a Google Maps Platform használata 2018. július 16-tól fizetős lett.

A Google változtatott a Google Maps API-n, azon a hozzáférési módon, amivel a honlapok a térkép részleteket lekérdezik és megjelenítik. Az API kulcs használata kötelező lett, de nem csak a beállítása szükséges, a számlázást is engedélyezni kell.

A Google Maps használata havonta 200 USD költségkeretig továbbra is ingyenes, ez a legtöbb magyar honlap betöltésekhez elegendő keret. Minden esetben API kulcs regisztráció és Google Cloud Platform számlafiók nyitása szükséges a Google Maps további használatához, abban az esetben is, ha a betöltések díja a 200 USD kereten belül marad. A regisztráció a Google API Console oldalon tehető meg.