WordPress telepítése, élesítése

WordPress alapú honlap telepítésekor, nem biztos, hogy rögtön meg szeretnénk osztani a félig kész tartalmat a látogatókkal. Ebben az esetben az a legegyszerűbb, ha a WordPresst egy alkönyvtárba telepítjük, amíg el nem készülünk teljesen a tartalom feltöltésével.

Akkor is használható ez a módszer, ha a domain név alatt már van egy régi weboldal, ami addig is működhet, amíg az új WordPress honlap szerkesztés alatt van a háttérben.

Telepítsük a WordPresst egy tetszőleges alkönyvtárba (pl. teszt néven) a szokásos módon, ilyenkor a www.domainneved.hu/teszt címen lesz elérhető az oldal, és a www.domainneved.hu/teszt/wp-admin oldalon lehet belépni a Vezérlőpultba.

Amikor már feltöltöttük, készen van a honlap és élesíteni szeretnénk, a WordPress Vezérlőpulton a Beállítások/Általános menü alatt lévő felső négy sort kell figyelembe vennünk. Az első sor az oldal neve, a második az oldal leírása, ezek bármikor megváltoztathatók. A második két soron alapesetben nem változtatunk, mert káoszt okozhatnak: az első a WordPress cím (URL) – jelen esetedben a www.domainneved.hu/teszt cím, a második pedig a Honlap cím (URL), ami ugyanaz, mint a WordPress honlap telepítési címe.

Az alábbiak a teendők, ha az elkészült WordPress honlapot élesíteni szeretnénk:

1. Lépjünk be a Beállítások menüpontba.

2. Írjuk át a Honlap cím (URL) sort úgy, hogy a domained mögül kitöröljük a WordPress alkönyvtárának nevét.

(Vagyis a WordPress cím (URL) sorban ez lesz: http://www.domained.hu/teszt, a Honlap cím (URL) sorban pedig a http://www.domained.hu.)

3. Kattintsunk a Módosítások mentése gombra.

4. FTP-vel vagy a tárhely Cpanel-en másoljuk át (nem áthelyezzük, hanem másoljuk) az index.php és a .htaccess nevű fájlokat a WordPress alkönyvtárából a tárhely gyökerébe.

5. Nyissuk meg az index.php fájlt, írjuk át az alábbi szöveget, majd mentsük el a fájlt.

require('./wp-blog-header.php');

Írjuk át erre:

require('./teszt/wp-blog-header.php');

6. Lépjünk vissza a Vezérlőpultba és módosítsuk a Beállítások alatt a Közvetlen linkeket. A WordPress a .htaccess fájlt automatikusan kijavítja. Ha nincs megfelelő írási joga, akkor egy üzenetben jelzi, mit kell tartalmaznia az új, a tárhely gyökerében lévő .htaccess fájlnak. Az üzenet szövegét másoljuk be a gyökérben lévő fájlba.

Ha mindezzel készen vagyunk, akkor a a domain név alatt már az új WordPress honlap fog megjelenni. A közvetlen linkeken nem fog látszódni, hogy a WordPress fájlok alkönyvtárban vannak, viszont a Vezérlőpult belépési címe továbbra is a www.domainneved.hu/teszt/wp-admin lesz.

A WordPress hivatalos oldalán olvasható a dokumentáció a “Giving WordPress Its Own Directory” (azaz “Adj a WordPressnek egy saját könyvtárat“) leírás részletezi (angolul), mi a teendő, ha azt szeretnénk, hogy a domain a WordPress oldalra mutasson abban az esetben is, ha a telepített fájlok nem a gyökérkönyvtárban helyezkednek el, hanem egy alkönyvtárba vannak. Ezen a linken olvasható.