Megérkezett a Gutenberg szerkesztő

Megérkezett a Gutenberg szerkesztő

Gutenberg szerkesztő – WordPress

Megérkezett a WordPress új kiadása, alapértelmezetten az új Gutenberg (blokkszerkesztő) szerkesztővel. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a sablonunkkal vagy a bővítményeinkkel kompatibilis-e, javasoljuk a kipróbálását. Telepítsük a Classic Editor bővítményt, hogy továbbra is használhassuk a régi szerkesztőt, amíg készen nem állunk a váltásra. A fejlesztők eddig shortcode-okkal, bővítményekkel érték el a bonyolultabb elrendezéseket az oldalakon. A Gutenberg szerkesztő viszont lehetővé teszi a hétköznapi felhasználóknak is, hogy sokkal egyedibb oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre, mint a hagyományos tartalmi blokkok, amik eddig használatban voltak. A fejlesztők számára is egyszerűbb lesz, ha a hagyományostól eltérő oldalakat szeretnének létrehozni további shortcode-ok hozzáadása vagy extra bővítmények telepítése nélkül.

Egyelőre azonban még a webfejlesztők is hangot adnak aggodalmuknak a különböző WordPress fórumoldalakon, hogy a Gutenberg szerkesztő a megszokott klasszikus szerkesztő helyett alapértelmezett szerkesztővé váljon.

Ha valamilyen okból nem szeretnénk a Gutenberg szerkesztőt használni, a Disable Gutenberg bővítménnyel letiltható. Vagy használható a régi, klasszikus editor is: Classic Editor

Gutenberg szerkesztő tiltása – Disable Gutenberg plugin

A Gutenberg egy hasznos szerkesztő, de előfordulhat, hogy ki szeretnénk kapcsolni bármilyen ok miatt. A Disable Gutenberg bővítmény letiltja a Gutenberg szerkesztőt (más néven blokkszerkesztőt), és helyettesíti a klasszikus szerkesztővel. A Disable Gutenberg plugin visszaállítja a klasszikus (eredeti) WordPress szerkesztőt és a “Post szerkesztése” képernyőt. Támogatja a régebbi funkciókat, mint a Meta dobozokat, Quicktagokat, az egyéni mezőket és minden egyebet, amire a Classic Editor képes. Disable Gutenberg bővítmény letöltése.